Υπόλογοι επιστήμονες επειδή… χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους μη αρεστούς στους ΛΟΑΤΚΙ!

Υπόλογοι επιστήμονες επειδή… χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους μη αρεστούς στους ΛΟΑΤΚΙ!

Την Τρίτη 12-12-2017, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πραγματοποιήθηκε ομιλία της Παιδοψυχιάτρου κ. Προκοπάκη με θέμα: “Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεώτερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση”. Ήδη πριν την πραγματοποίηση της ομιλίας ξεσηκώθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι και φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, διαμαρτυρόμενοι περί στιγματισμού τους, λόγω της χρήσης του όρου «διαταραχές ταυτότητας φύλου», υποστηρίζοντας ότι δήθεν τους θίγει, εμφανίζοντάς τους ως ψυχικά διαταραγμένους και ότι ο όρος αυτός έχει εγκαταλειφθεί και έχει αντικατασταθεί από τον όρο «δυσφορία γένους» και πλέον δεν χρησιμοποιείται. Αφού οι επιστήμονες που συμμετείχαν την εκδήλωση εξυβρίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ΛΟΑΤΚΙ, ακόμα και πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, σα να μην έφταναν όλ’ αυτά, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μετά την εκδήλωση ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Υγείας «ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ»… Η κατάθεση της ερώτησης δημοσιεύθηκε σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες -οι περισσότερες βέβαια εκ των οποίων είναι συγκεκριμένης κατεύθυνσης-.

Μια προσεκτική ανάγνωση όμως της κατατεθείσας στη Βουλή ερώτησης αποκαλύπτει όχι μόνο την προχειρότητα με την οποία αυτή συντάχθηκε, αλλά και τον απόλυτο συντονισμό, προς την κατεύθυνση της λογοκρισίας κάθε αντίθετης με το ομοφυλοφιλικό κίνημα επιστημονικής φωνής. Συγκεκριμένα:

– Ενώ η ερώτηση κατατέθηκε μετά την ομιλία, σ’ αυτήν αναγράφεται ότι: «Για την Τρίτη 12/12/2017 ανακοινώθηκε εκδήλωση – σεμινάριο με θέμα: […]», κάνοντας δηλ. σαφές ότι το περιεχόμενο της ερώτησης είχε συνταχθεί ΠΡΙΝ την πραγματοποίηση της ομιλίας! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ομοιότητα της ανακοίνωσης του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή η ανακοίνωση βγήκε στις 12-12-2017, οι συντάκτες της ερώτησης απλώς αντέγραψαν όσα πήραν από το ΣΥΔ, μη κάνοντας τον κόπο ούτε καν ν’ αλλάξουν την ημερομηνία, για να φαίνεται τουλάχιστον ότι πρώτα έγινε η εκδήλωση και μετά γράφτηκε το κείμενο της ερώτησης…

– Στη ερώτηση αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD». Η φράση αυτή υπάρχει ΑΥΤΟΥΣΙΑ και στην ανακοίνωση του ΣΥΔ! Οι ερωτώντες βουλευτές δεν φέρουν βέβαια κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό τους αυτόν. Ο ΣΥΔ, για να «τεκμηριώσει» τη θέση του, παραπέμπει στο διεθνή ταξινομητικό κατάλογο νόσων ICD. Μόνο που η παραπομπή που αναγράφει γίνεται μάρτυρας του ψευδούς ισχυρισμού του, αφού αν ανατρέξει κανείς σ’ αυτήν (http://www.who.int/classifications/icd/icdonlineversions/en/) και κάνει κλικ στο «ICD-10 2016 (Current version)» και ακολούθως στο κεφάλαιο «V Mental and behavioural disorders» και στον κωδικό «F60-F69 Disorders of adult personality and behaviour», θα δει ότι ο κωδικός F64 ονομάζεται «Gender identity disorders», δηλ. «Διαταραχές ταυτότητας φύλου»! Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το θράσος -γιατί περί αυτού πρόκειται- των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ, που δεν διστάζουν, προκειμένου να υποστηρίξουν παράλογα πράγματα, όπως το ότι δεν υπάρχει ορολογία «διαταραχή ταυτότητας φύλου», να παραπέμπουν σε επιστημονικό υλικό που τους εκθέτει, ποντάροντας στο ότι εκείνος που θα το διαβάσει θα… βαρεθεί να κάνει 3 κλικ με το ποντίκι στον υπολογιστή του, προκειμένου να διαπιστώσει το ψευδές του ισχυρισμού τους! Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο όρος δεν έχει αντικατασταθεί (τουλάχιστον όχι ακόμα) στο διεθνές σύστημα ICD, που ισχύει στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αλλά στο αμερικανικό DSM, όπου ονομάζεται «δυσφορία γένους».

Περιττό βεβαίως να τονιστεί ότι κανένα από τα άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για το περιεχόμενο της ομιλίας δεν παρευρέθηκε σ’ αυτήν. Ενώ δηλ. οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ νομιμοποιούνται, με ψευδείς ισχυρισμούς, να προωθούν τις θέσεις τους, οι γιατροί που απλώς εκθέτουν επιστημονικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας τους όρους που ισχύουν στην επιστήμη τους, διασύρονται και υποβάλλονται εναντίον τους ερωτήσεις στη Βουλή!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε συνάντηση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με τον Υπουργό Υγείας την 9-1-2018, το ΣΥΔ εγκατέλειψε τη θέση του περί μη ύπαρξης του όρου «διαταραχή ταυτότητας φύλου» στο ακόμα ισχύον πρότυπο ICD 10, υποστηρίζοντας ότι εκδηλώσεις σαν αυτή του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός: «έχουν την επίφαση της επιστημονικότητας αλλά βρίσκονται μακριά από τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις», ομολογώντας στην ουσία το σφάλμα που επισημάναμε.  Η απάντηση που δόθηκε αργότερα (στις 8-2-2018), από τον Υπουργό Υγείας στην ερώτηση των βουλευτών, αναφέρει ότι: «Η θεματική και η οπτική της εκδήλωσης–σεμιναρίου της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός δεν απηχούν τις θέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της ψήφισης του Ν. 4491/2017 για τη Νομική Αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατός και θεμιτός ο περιορισμός της δημόσιας έκφρασης θέσεων, ακόμη και αν αυτές λειτουργούν στιγματιστικά από μέλη του επιστημονικού προσωπικού της χώρας». Ο Υπουργός δηλ. δεν χαρακτήρισε «αντιεπιστημονική» την εκδήλωση και πολύ περισσότερο δεν πήρε μέτρα αποτροπής ανάλογων εκδηλώσεων στο μέλλον, όπως αξίωναν οι βουλευτές, επισημαίνοντας το αυτονόητο, ότι δηλ. ακόμα στη χώρα μας υφίσταται το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης. Το ότι η ημερίδα δεν απηχεί τις θέσεις του Υπουργείου ή άλλων ενώσεων, που δεν ειδικεύονται στην παιδοψυχιατρική, ήταν φυσικά γνωστό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2: Τελικώς τον Μάιο του 2019 άλλαξε ο χαρακτηρισμός της κατάστασης των διεμφυλικών στο νέο ICD11 και πλέον δεν υπάγεται στις ψυχικές νόσους, αλλά στο κεφάλαιο περί σεξουαλικής υγείας με την ονομασία «ασυμβατότητα φύλου» (gender incongruence). Η ανάπτυξη του εμβρύου ως ερμαφρόδιτου συνεχίζει να θεωρείται ως διαταραχή στην ανάπτυξη του φύλου. Βλ. εδώ: https://www.bbc.com/news/health-48448804

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s