Δικαστικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων για την προστασία της ετερόφυλης οικογένειας

Δικαστικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων για την προστασία της ετερόφυλης οικογένειας

Το ομοφυλοφιλικό λόμπι, ενώ προβάλει μέσα από τα ΜΜΕ τις δικαστικές αποφάσεις που το ευνοούν, αντίθετα αποσιωπά και θάβει όσες εκδόθηκαν και είναι εναντίον του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κανείς να τις βρει ακόμα και στο διαδίκτυο. Οι πλέον χαρακτηριστικές:

– Μη αναγνώριση ουδέτερου φύλου από το Ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο.
Ενώ οι ομοφυλόφιλοι διατρανώνουν κι έχουν γεμίσει το διαδίκτυο με την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου του 2015, που αναγνώρισε ως «ουδέτερο» φύλο έναν μεσοφυλικό (intersex) άνδρα, αποσιωπούν την τελική έκβαση της υπόθεσης, μετά από την ασκηθείσα έφεση, η απόφαση επί της οποίας εκδόθηκε το Μάιο του 2017 και η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση και τελικώς απέρριψε την αίτηση αναγνώρισης ουδέτερου φύλου. Όσες δε ιστοσελίδες δημοσιεύουν το νέο, αποφεύγουν να αναφέρουν την αιτιολογία της απόφασης, σύμφωνα με την οποία «η διάκριση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα είναι αναγκαία για την κοινωνική οργάνωση, της οποίας αποτελεί θεμέλιο λίθο». Το κάνει όμως το Russia Today, έχοντας και σύνδεσμο από το πρωτότυπο γαλλικό κείμενο (https://www.rt.com/news/387284-france-neutral-gender-court/).

– Μη υποχρέωση κρατών-μελών ΕΕ να νομοθετήσουν ως δικαίωμα το γάμο ομοφύλων προσώπων.
Πρόκειται για απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2016 επί της υπόθεσης David L. Parris v. Trinity College Dublin και η οποία αναφέρει ότι «τα Κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να προβλέψουν ή να μην προβλέψουν το γάμο ομοφύλων προσώπων» (http://mumdadandkids.eu/news/eu-court-confirms-defining-marriage-as-a-union-between-one-man-and-one-woman-is-not-discriminatory).

– Έννοια του γάμου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ένωση άνδρα και γυναίκας.
Από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία θάφτηκε επιμελώς, είναι αυτή της υπόθεσης Chapin και Charpentier κατά Γαλλίας (Μάιος 2016). Αφορούσε την καταχώριση ως νόμιμου ενός γάμου που είχε συναφθεί στη Γαλλία το 2004, πριν τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων προσώπων στη χώρα το 2013. Ο γάμος κρίθηκε άκυρος από γαλλικό δικαστήριο, αφού τότε δεν επιτρεπόταν, με συνέπεια να μην υπάρχουν δικαιώματα εξ αυτού. Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου παραβίαζε το δικαίωμά τους να φτιάξουν οικογένεια, που προβλέπεται από το άρ. 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όμως απέρριψε την αίτησή τους, δεχόμενο ότι το δικαίωμα γάμου και ίδρυσης οικογένειας που προβλέπεται στο άρ. 12 της ΕΣΔΑ αφορά μόνο ετερόφυλα πρόσωπα και όχι ομόφυλα, όπως άλλωστε προκύπτει εκ της λεκτικής αναφοράς του («Άμα τη συμπληρώσει ηλικίας γάμoυ, o αvήρ και η γυvή έχoυv τo δικαίωμα vα συvέρχovται εις γάμov και ιδρύωσιv oικoγέvειαv συμφώvως πρoς τoυς διέπovτας τo δικαίωμα τoύτo εθvικoύς vόμoυς», βλ. το επίσημο κείμενο εδώ). Επομένως δεν μπορούν να το επικαλεστούν ομόφυλα πρόσωπα για να νομιμοποιήσουν το γάμο τους, ως δικαίωμα προβλεπόμενο από την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια χώρα που δεν προβλέπει σχετική νομοθεσία γι’ αυτούς (https://www.echrcaselaw.com/o-dromos-gia-thn-anagnorish-tou-gamou-ton-omofulon-zebgarion-kai-h-stash-sto-edda/).

Υπόψιν ότι και στην Ελλάδα έχει γίνει αναφορά στο άρ. 12 της ΕΣΔΑ, στην υπόθεση του γάμου ομοφύλων, ο οποίος έχει κριθεί ανυπόστατος από τα ελληνικά δικαστήρια. Η υπόθεση έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο και η εισήγηση που έχει δοθεί συμφωνεί με τις έως τώρα αποφάσεις, ενώ κάνει μνεία και για την αναγνώριση του γάμου ως ένωσης άνδρα και γυναίκας στο άρ. 12 της ΕΣΔΑ (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=686317)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η απόφαση του Αρείου Πάγου εξεδόθη και ήταν απορριπτική του αιτήματος των ομοφύλων για αναγνώριση του γάμου τους, επικυρώνοντας το ότι στον ελληνικό Αστικό Κώδικα ως γάμος νοείται αποκλειστικά η ένωση άντρα και γυναίκας. Βλ. https://profamilynews.wordpress.com/2017/11/02/bloko-areiou-pagou-ston-poligiko-gamo-omofylon-zevgarion/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s